ASISTENŢĂ PSIHOLOGICĂ
“Pentru a fi psiholog trebuie să fii atât de nefericit, încât să pricepi fericirea şi atât de rafinat, încât să poţi deveni oricând barbar; iar disperarea în care trăieşti să aibă totdeauna atâta ardoare, încât să nu ştii dacă trăieşti în pustiu sau în flăcări.”
Emil Cioran
COMPARTIMENTUL CUNOAŞTERE ŞI ASISTENŢĂ PSIHOLOGICĂ
Activitatea psihologului militar se desfăşoară în cadrul definit de Comisia de psihologie pentru apărare, ordine publică si siguranţă natională a Colegiului Psihologilor din România, cu respetarea codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică. Competenţele psihologului militar sunt următoarele :
- cunoaşterea şi asistenţa psihologică a personalului - avizarea psihologică a personalului în vederea desfăşurării activităţii ;
- analiza psihologică a activităţii;
- analiza şi prevenirea accidentelor de muncă în cooperare cu compartimentul Securitate şi Sănătate în Muncă(SSM);
- diagnoză şi intervenţie organizaţională; - cercetarea şi dezvoltarea metodologică în domeniul de competenţă Psihologul militar poate oferi în aria sa de competenţă servicii de psihodiagnostic, consiliere şi psihoterapie personalului angajat şi familiilor acestuia.
Aceste servicii sunt gratuite. Anual psihologii militari şi nu numai se întîlnesc pentru a dezbate teme de interes şi pentru utile schimburi de experienţă la Simpozionul Naţional de Psihologie Militară Aplicată, PSIHOMIL aflat anul acesta la a opta ediţie.
PSIHOLOGIA
Psihologia (din limba greacă: psyché = suflet, logos = stiintă) este stiinta care studiază comportamentul uman, inclusiv functiunile psihice si procesele mentale ca inteligenta, memoria, perceptia, precum si experien?ele interioare si subiective cum sunt sentimentele, sperantele si motivarea, procese fie constiente, fie inconstiente. De la înfiintarea primului laborator experimental de psihologie de către Wilhelm Wundt în 1879 la Universitatea din Lipsca (Leipzig), psihologia s-a separat treptat de filozofie, din care provenea, pentru a deveni o specialitate de sine stătătoare cu o serie de directii si subspecialităti, care dispun doar în parte de un limbaj comun. Anii care au urmat au înregistrat o dezvoltare rapidă a diverselor specialităţi asfel că astăzi în American Psychological Association (APA) sunt menţionale 56 de subdiviziuni. Încă de la apariţia ei psihologia a fost o disciplină controversată însă slujitorilor săi le rămâne datoria de a o aşeza pe locul meritat alături de ingineria genetică şi technologiile IT , ca “ştiinţă a mileniului III”
Societăti si Institute de Psihologie în România
- AsociatiaPsihologilor din România- Asociatia de Psihologie Aplicată în Domeniul Securităti Nationale din România
- Societatea Română de Psihanaliză
- FederatiaRomână de Psihoterapie
- Asociaţia de consiliere şi psihoterapie psihanalitică - Bucureşti
Link-uri utile :
psihologiasecuritatii.wordpress.com
www.apa.org/about/division/div19.aspx