Banner Banner Banner

 

 

Regele Simeon al II-lea al Bulgarilor decorat cu Emblema de Onoare a Armatei României la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”

 

Marţi 20 noiembrie, la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”, Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al Bulgarilor a primit, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, Emblema de Onoare a Armatei României.

Ceremonia a fost deschisă de către comandantul (rectorul) Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, domnul general-locotenent prof.univ.dr. Teodor Frunzeti, care a prezentat în alocuţiunea sa momente importante privind cooperarea militară a României şi Bulgariei, precum şi repere militare din viaţa Majestăţii Sale Regele Simeon al II-lea al Bulgarilor.

 

Casa Regală a României a fost reprezentată de Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu al României. În cuvântul său, ASR Principele Radu al României a surprins momente însemnate din viaţa Majestăţii Sale Regele Simeon al II-lea al Bulgarilor, care învăţat de mic copil să fie lider, a luptat de-a lungul vieţii sale pentru accederea Bulgariei în NATO şi UE.

În cele ce au urmat, ministrul apărării naţionale Corneliu Dobriţoiu a conferit oaspetelui bulgar cea mai înaltă distincţie militară cu însemn de pace, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite în dezvoltarea relaţiilor prieteneşti de colaborare şi cooperare dintre Armatele României şi Bulgariei.

Referindu-se la accederea celor două ţări în NATO, ministrul apărării naţionale afirmat: Am împărtăşit experienţa noastră cu ceilalţi aliaţi şi am acceptat principiile şi valorile comune ale NATO. Am obţinut mai multe privilegii importante: un loc la masa celor ce decid securitatea euro-atlantică, un rol în planificarea şi desfăşurarea operaţiilor militare, precum şi suprema garanţie oferită de Articolul 5 al Tratatului de la Washington, dar şi importantele responsabilităţi care ne revin.

Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al Bulgarilor a mărturisit că momentul acesta are o însemnătate foarte mare pentru MS, cu atât mai mult cu cât decoraţia a fost conferită într-o instituţie de elită a învăţământului militar, cum este Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. De asemenea, Majestatea Sa a accentuat importanţa continuării cooperării între cele două ţări membre UE şi NATO, care de-a lungul timpului au dezvoltat o relaţie strânsă, în special pe plan militar.

La ceremonia desfăşurată în Sala Senatului Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, au participat secretarii de stat în Ministerul Apărării Naţionale Sebastian Huluban şi Floarea Şerban, reprezentanţi ai Caselor Regale ale României, Bulgariei şi Austriei, ai autorităţilor publice locale, precum şi invitaţi din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

 back