Banner Banner Banner

 


Seminarul cu participare internaţională:

„România–10 ani de apartenenţă la NATO.

Adaptare şi contribuţii la modernizarea Alianţei”

 

 

 Joi, 27 martie 2014, Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a organizat Seminarul cu tema „România – 10 ani de apartenenţă la NATO. Adaptare şi contribuţii la modernizarea Alianţei”.

Un obiectiv major al acestui eveniment ştiinţific a fost aducerea la aceeaşi masă a unor specialişti şi practicieni în domeniul securităţii şi apărării, a căror experienţă este esenţială pentru înţelegerea evoluţiei NATO, dar şi a meritelor şi limitelor României în adaptarea la procesele de transformare din organizaţie.

Dezbaterile au fost centrate atât pe procesul de transformare a Armatei României în sensul integrării depline în NATO – Orizont 2025, cât şi pe îndeplinirea responsabilităţilor ce îi revin ţării noastre ca urmare a asumării rolului de membru al Alianţei Nord-Atlantice. Totodată, a fost realizată o analiză atentă a mediului de securitate regional şi a rolului pe care România îl poate juca în asigurarea securităţii, în special la Marea Neagră.

Consilierul prezidenţial Iulian Fota a subliniat că „datorită noului context internaţional este clar că vor apărea şi roluri noi. România rămâne un factor de stabilitate într-o zonă destul de turbulentă, marcată de incertitudini, o zonă care din punct de vedere geopolitic este într-o cu totul altă situaţie acum, mai ales prin prisma evenimentelor din ultima perioadă”

Reprezentantul Şefului SMG, colonel Avram Iancu a menţionat că, „disponibilitatea manifestată de România pentru angajarea în operaţii NATO a menţinut conectarea permanentă a comandamentelor şi unităţilor la evoluţiile militar strategice din anumite zone ale globului, ceea ce a generat preocupări de studiu, analiză, pregătire şi conceperea aplicaţiilor şi antrenamentelor de stat major din această perspectivă”.

În acest context, directorul Centrului de Studii Strategice de Apărare şi Securitate, colonelul Stan Anton a subliniat că Alianţa însăşi traversează o perioadă a analizei experienţei trecute şi a prospectării direcţiilor de acţiune viitoare şi că ritmul accelerat cu care se petrec schimbările în planul securităţii şi frecvenţa şocurilor strategice ai căror martori suntem în ultimii ani indică o tendinţă de transformare a securităţii.

Evenimentul s-a bucurat de o participare cu un înalt statut şi specializare, iar instituţiile reprezentate au făcut apel la o percepere corectă a implicaţiilor adaptării structurilor politico-militare ale ţării noastre la cadrul euro-atlantic, precum şi a responsabilităţilor ce se conturează în contextul unui prezent complex şi, mai ales, a unui viitor caracterizat de incertitudine.

În cadrul seminarului au prezentat comunicări reprezentanţi din Administraţia Prezidenţială, din conducerea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe, Fundaţiei EURISC, precum şi din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.

 

   back