Banner Banner Banner

 

 

EXERCIŢIUL DE INSTRUIRE PRIN SIMULARE CONSTRUCTIVĂ

“UNAP – 2015”

 

În perioada 25.05–05.06.2015 la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” s-a desfăşurat Exerciţiul “UNAp-2015”, organizat anual în instituţia noastră din 2004, reprezentând proba de foc pentru studenţi, cursanţi şi cadre didactice.

“UNAp – 2015” este un exerciţiu tactic complex de comandament în Punct de Comandă Învăţământ şi Centrul de instruire prin simulare, reprezentând o etapă deosebit de importantă în pregătirea ofiţerilor de comandă şi stat major, cu rol hotărâtor în îndeplinirea misiunilor încredinţate.

Scopul acestuia a fost de aprofundare a cunoştinţelor şi perfecţionare a deprinderilor ofiţerilor studenţi şi cursanţi în conducerea acţiunilor  militare, prin utilizarea sistemului de simulare Joint Conflict and Tactical Simulation (JCATS).

Exerciţiul de instruire prin simulare constructivă “UNAp–2015” a reprezentat apogeul anului de învăţământ. Astfel, ofiţerii studenţi şi cursanţi au avut prilejul de a se antrena pentru planificarea dislocării, întrebuinţării şi sprijinului forţelor armate în cadrul unei operaţii întrunite de apărare, folosind capabilităţile sistemului integrat de comandă şi control. De asemenea, s-a urmărit ca aceştia să-şi dezvolte deprinderile pentru conducerea dislocării şi pentru executarea acţiunilor militare planificate, întrebuinţând sistemul de simulare constructivă.

Elementul de noutate al ediţiei din acest an l-a reprezentat prezenţa la exerciţiu a unui nucleu de comandament din cadrul Brigăzii 2 Infanterie “Rovine” Craiova, care sprijină în mod eficient şi constructiv desfăşurarea în condiţii cât mai reale a scenariului. În Centrul de instruire prin simulare, o echipă HICON a supravegheat tot timpul acţiunile militarilor, intervenind foarte puţin, doar acolo unde a fost cazul. Analiza postacţiune a încheiat Exerciţiul “UNAp–2015”.

Astfel, ediţia din acest an a Exerciţiului “UNAp–2015” a constituit o nouă etapă în pregătirea ofiţerilor de comandă şi stat major, care au reuşit să dobândească o experienţă constructivă, unică şi deosebit de benefică în dezvoltarea deprinderilor pentru conducerea operaţiei şi executarea acţiunilor militare planificate.

 

 

 

   back