Banner Banner Banner

 


Conferinţa „Hybrid Warfare and Collective Defense”

la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

 

În perioada 23-24 februarie 2017, Centrul european pentru studii de securitate George C. Marshall, în colaborare cu Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, a organizat Conferința „Hybrid Warfare and Collective Defense”, în Sala Senatului instituției noastre.

În deschiderea evenimentului, au adresat cuvântul de bun venit comandantul (rectorul) Universității Naționale de Apărare „Carol I”, domnul colonel prof.univ.dr. Gheorghe Calopăreanu, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa domnul Hans Klemm, Ambasadorul Germaniei în România, Excelența Sa domnul Cord Meier-Klodt și directorul de program din cadrul Centrului european pentru studii de securitate George C. Marshall, domnul dr. Matthew Rhodes.

Manifestarea a reunit reprezentanți ai: Centrului european pentru studii de securitate George C. Marshall, Ambasadei Statelor Unite ale Americii și Germaniei în România, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe, Serviciului Român de Informații, Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară, reprezentanți civili și militari ai instituțiilor din domeniul securității și apărării din Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Conferința s-a desfășurat pe șase sesiuni: „Apărarea colectivă a NATO după Summit-ul de la Varșovia”, „Relațiile NATO–Rusia”, „Războiul hibrid: Aspecte militare și informaționale”, „Prezența avansată crescută a NATO”, „Regiunea Mării Negre” și „Cooperarea NATO-UE”. Astfel, participanții au avut acces la informații actualizate cu privire la evaluarea implicațiilor conflictelor contemporane pentru adaptarea politicii de apărare și a strategiei militare, la analiza principalelor caracteristici ale conflictelor hibride și instrumentele relevante pentru a răspunde acestora.

Evenimentul a avut loc într-un moment de schimbare în ceea ce privește conturarea unor viziuni strategice adaptate dinamicii mediului actual de securitate.

În acest context, România rămâne conectată la comunitatea științifică academică internațională și, mai mult, participă la o rețea de cercetare în domeniul securității și apărării.

 

 

 

   back