Banner Banner Banner

 


MASA ROTUNDĂ cu tema

„Importanța dreptului internațional umanitar

în actualul mediu internațional de securitate"

14 Mai 2018

 

Universitatea Națională de Apărare „Carol I” prin Centrul de drept internațional umanitar al Ministerului Apărării Naționale a organizat în data de 14 mai 2018, cea de–a patra ediție a mesei rotunde cu tema „Importanța dreptului internațional umanitar în actualul mediu internațional de securitate". Această manifestare științifică a fost dedicată sărbătoririi, la nivel național, a Zilei dreptului internațional umanitar.

Manifestarea științifică a fost deschisă de către comandantul (rectorul) Universității Naționale de Apărare „Carol I”, domnul general de brigadă prof. univ. dr. Gheorghe CALOPĂREANU. În mesajul de deschidere, rectorul instituției noastre a subliniat, printre altele, rolul deosebit pe care îl au UNAp. și Centrul de drept internațional umanitar în pregătirea personalului Ministerului Apărării Naționale în domeniul dreptului internațional umanitar, prin organizarea și desfășurarea programelor de învățământ, precum și în diseminarea dreptului internațional umanitar prin organizarea și desfășurarea unor activități și manifestări științifice.

Manifestarea științifică s-a bucurat de participarea secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe, domnul Dănuț Sebastian NECULĂESCU, în calitate de președinte al Comisiei Naționale de Drept International Umanitar, care a susținut o alocuțiune în deschiderea evenimentului, menționând: „Ministerul Afacerilor Externe va continua să  acționeze în vederea consolidării respectului pentru dreptul internațional umanitar”. De asemenea, președintele Comisiei Naționale de Drept International Umanitar a evocat sprijinul constant al MAE acordat pentru acțiunile de promovare a normelor de drept internațional umanitar la nivelul instituțiilor românești cu responsabilități în domeniu, precum și în rândul societății civile și, în special, la nivelul tinerilor.”

Totodată, deschiderea evenimentului a fost marcată și de discursul domnului general de brigadă dr. ing. Ionel LOŢAN, locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din Ministerul Apărării Naționale, care a reliefat că „instruirea în domeniul dreptului internațional umanitar a personalului forțelor armate este o responsabilitate asumată de țara noastră nu numai prin ratificarea tratatelor internaționale specifice, ci și prin aderarea la cele mai importante organizații sau alianțe internaționale cum ar fi ONU, NATO, UE, OSCE, obligație pe care ministerul a îndeplinit-o, fapt ce s-a reflectat de-a lungul timpului în buna conduită a militarilor români în teatrele de operații, aceștia fiind tratați cu respect și recunoștință de către populația țării în care aveau loc conflictele armate, grație modului în care au tratat populația civilă neparticipantă la conflictul armat.”

Masa rotundă a avut o abordare comprehensivă și multidisciplinară, la care au participat experți și cadre didactice universitare în domeniul dreptului internațional umanitar și în domeniile conexe acestuia, atât din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, cât și din mediul civil.

Evenimentul a reunit reprezentanți din structurile centrale și ale categoriilor de forțe din Ministerul Apărării Naționale, membri ai Comisiei Naționale de Drept International Umanitar (reprezentanți din: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției), cadre didactice universitare (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, Academia de Poliție „Al. Ioan Cuza”), reprezentanți din structurile Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul General al Poliției Române, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Imigrări), reprezentanți ai organelor de specialitate ale administrației centrale publice (Oficiul Național pentru Cultul Eroilor), reprezentanți ai Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați România, studenți și cadre didactice.

Manifestarea științifică s-a bucurat de un real interes din partea participanților, date fiind diversitatea și actualitatea temelor: „Sistemele autonome letale în contextul prevederilor relevante de drept internațional umanitar”- domnul col. Adrian BULEA, șeful Direcției cooperare internațională în domeniul apărării din Ministerul Apărării Naționale, „Utilizarea armelor chimice din perspectiva normelor de drept internațional public” - domnul lt.col. (r.) drd. Carol Teodor PETERFI care a activat ca inspector în Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, „Comportamentului pe câmpul de luptă între pattern cultural și cercetare penală” – domnul col. magistrat drd. Irinel ROTARIU – Prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi,Dreptul internațional umanitar și relațiile internaționale contemporane”domnul comisar șef de poliție conf. univ. dr. David UNGUREANU de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, „Protejarea patrimoniului cultural comun al umanității pe timpul conflictelor armate” – domnul prof. univ. dr. Cristian JURA - secretar de stat al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, „Relevanța doctrinei responsabilitatea de a proteja (R2P) pentru dreptul internațional umanitar” - domnul lect. univ. dr. Alexandru MUNTEANU CASELLA – LUCINESCU de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” etc.

Participanții au beneficiat de materiale documentare oferite de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați România.

În urma dezbaterilor din cadrul manifestării științifice a rezultat că dreptul internațional umanitar este un domeniu foarte important pentru întreaga umanitate, fiind utilă și necesară diseminarea acestuia și a domeniilor conexe, prin diferite activități, dat fiind dinamica evenimentelor din mediul internațional de securitate care oferă provocări noi în interpretarea și aplicarea normelor de drept internațional umanitar.

Evenimentul a fost sponsorizat de S.C. Ava Prime SRL. 

 

 

back