Banner Banner Banner

 

 

CONFERINŢA COMANDANŢILOR

INSTITUŢIILOR MILITARE DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR

 

În perioada 20–22.05.2012, comandantul (rectorul) Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, general–locotenent prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, a participat la Conferinţa anuală a comandanţilor instituţiilor militare de învăţământ superior, organizată în acest an la Paris.

Prima ediţie a manifestării a avut loc în mai 1972, sub directa coordonare a viceamiralul J.C. O’Brian (Canada), comandant al Colegiului de Apărare NATO între anii 1970–1973.

 

În perioada 1972–1988, evenimentul a fost organizat an de an la Roma, urmând ca ulterior să fie găzduit şi de către instituţiile membre, în ţările de origine.

Scopul Conferinţei este, în principal, de a facilita schimbul de informaţii între instituţiile de învăţământ militar superior, în vederea îmbunătăţirii curriculei şi a metodelor de predare. De asemenea, îşi propune să promoveze cooperarea între instituţiile de învăţământ militar superior din ţările NATO, Parteneriatul pentru Pace (PfP), Dialogul din Zona Mediteraneană (MD), Iniţiativa de Cooperare Istanbul (ICI) şi altele.

Cea de–a XLI–a ediţie a Conferinţei, care a avut loc anul acesta, a fost prezidată de către comandantul Colegiului de Apărare NATO, general–locotenent Arne Bard DALHAUG, secondat de viceamiralul Richard LABORDE, directorul Institutului pentru Studii Superioare de Apărare Naţională şi Pregătire Militară (IHEDN/DEMS) în cadrul Şcolii Militare.

Sesiunea a fost deschisă luni, 21 mai 2012, de către domnul general–locotenent DALHAUG, care a prezentat tema conferinţei: „Modificări în mediul strategic–modificări în curricula învăţământului superior”, urmat de discursul viceamiralului Richard LABORDE.

Conferinţa a continuat cu o serie de prezentări, printre care cea a ambasadorului Fred TANNER cu tema „Mijloace de apărare în guvernarea globală şi implicaţiile asupra învăţământului de apărare”.

În cea de–a doua zi, participanţii au fost împărţiţi în patru grupuri, fiecare urmând o Platformă de Gândire. În acest an platformele au fost prezidate de: comandantul Colegiului de Apărare din Canada–general de brigadă Craig HILTON, comandantul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” – general–locotenent Teodor FRUNZETI, comandantul Academiei Naţionale de Apărare din Austria – general–locotenent Erich CSITKOVITS şi locţiitorul DEMS din Franţa–general de Brigadă Thierry DURAND.

Conferinţa a fost încheiată de către domnul Richard HOOKER, decanul Colegiului de Apărare NATO.

Cea de–a XLI–a ediţie a Conferinţei Comandaţilor s–a bucurat de un real succes având un număr de 101 participanţi din 42 de ţări, reprezentând 61 de instituţii.

Manifestarea continuă să reflecte importanţa pe care NATO şi Colegiul de Apărare NATO o atribuie colaborării, prin prezenţa în premieră a preşedintelui Conferinţei Comandanţilor din Africa (ACoC), generalul maior Gotsilene MORAKE din Botswana, a comandantul Universităţii de Apărare din Mongolia,  general de brigadă Boldbaatar ZAGDSUREN şi a delegaţilor Academiilor de Apărare din Uzbekistan şi Republica Coreea.

Această ediţie a transmis un semnal puternic prin sublinierea importanţei dialogului continuu şi modului în care un schimb liber de idei duce la gestionarea cu succes a schimbărilor complexe cu care ne confruntăm.

Anul viitor, Conferinţa Comandanţilor va fi organizată la Oslo de către Universitatea de Apărare din Norvegia. 

 

 

 

 

 

 

 

back