Banner Banner Banner

 

Seminarul „Smart Defence and Defence Investment”
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”  31 octombrie 2012

 

Miercuri, 31 octombrie 2012, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a găzduit Seminarul „Smart Defence and Defence Investment”, organizat de Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi Centrul de Analiză şi Studii de Securitate.

La manifestare au participat, la invitaţia de comandantului (rectorului) Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, general-locotenent prof.univ.dr. Teodor Frunzeti, ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, asistentul secretarului general al NATO pentru Investiţii de Apărare, Patrick Auroy, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, consilierul prezidenţial pentru afaceri strategice, securitate şi politică externă, Iulian  Chifu, Harlan K. Ullman, membru al Consiliului Atlantic din SUA, oficiali de rang înalt din domeniul apărării naţionale şi administraţiei publice, cât şi corporaţii cu îndelungată tradiţie în industria de apărare, printre care Rheinmetall Air Defence AG, IBM, Finmeccanica, Thales, UTI România, Romarm.

 

Conceptul Smart Defence, lansat la Summitului NATO de la Chicago din mai 2012, a fost adoptat în contextul dezechilibrului major privind contribuţia statelor membre NATO la bugetul Alianţei, dezechilibru  a cărui importanţă a crescut considerabil în condiţiile create de criza economică şi financiară actuală.

La baza organizării seminarului „Smart Defence and Defence Investment” a stat tocmai necesitatea creării de legături între mediile implicate în procesul implementării conceptului care marchează etapa curentă a evoluţiei securităţii şi apărării în spaţiul euroatlantic.

Evenimentul a adus la aceeaşi masă trei factori determinanţi: reprezentanţii NATO, care au fost parte a creării conceptului Smart Defence, autorităţi publice româneşti în a căror responsabilitate intră punerea în practică a acestei viziuni, precum şi mediul de afaceri, care este, fără îndoială, o parte a soluţiei propuse prin „Smart Defence”, de creare a capabilităţilor necesare cooperării multinaţionale.

În cuvântul de deschidere, generalul locotenent prof.univ.dr. Teodor Frunzetia declarat: prin iniţiativa de astăzi, ne propunem să furnizăm un cadru favorabil discuţiilor privind nu numai armonizarea abordărilor teoretice, ci şi deschiderea unor perspective de colaborare în sensul concretizării politicilor de implementare a conceptului Smart Defence in România...Pentru implementarea conceptului recent lansat, pentru ca statele membre NATO să îşi poată consolida securitatea prin reducerea cheltuielilor bugetare, este necesar nu doar dialogul, cooperarea şi crearea de transparenţă la nivelul relaţiilor dintre aliaţi, ci şi cooperarea de tip multi-sectorial între domeniul militar şi industria de apărare.

Apărut ca o soluţie pentru menţinerea capacităţii NATO de a-şi îndeplini misiunile asumate prin Tratatul de la Washington şi prin Conceptul Strategic, Smart Defence reprezintă pentru România o oportunitate de a se integra într-un program de eficientizare a cheltuielilor pentru apărare specific ţărilor membre NATO (...) o oportunitate şi pentru industria românească de apărare, care poate să colaboreze cu marile corporaţii, lideri pe piaţă în momentul acesta, a declarat domnul general-locotenent prof.univ.dr. Teodor Frunzeti.

Aducând în discuţie implicaţiile conceptului Smart Defence pentru România, ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a punctat în discursul domniei sale: Sintagma cheie a acestui concept este să cheltuim mai puţin şi să realizăm mai mult printr-o cooperare internaţională multinaţională extinsă”.

Potrivit afirmaţiilor domniei sale, Smart Defence, nu se referă în principal la economisirea de bani, ci la crearea de valoare adăugată prin reducerea costurilor şi dezvoltarea unor capabilităţi. Astfel, împreună vom obţine mai mult cu mai puţine resurse".

Domnul Patrick Auroy, asistentul secretarului general al NATO pentru Investiţii de Apărare, a subliniat esenţa conceptului Smart Defence, declarând că apărare inteligentă nu înseamnă să cheltuim mai mult, ci să cheltuim mai bine. Domnia sa a enumerat cele trei etape de implementare a apărării inteligente la nivelul statelor aliate: Prioritizare, cooperare şi specializare. Prioritizarea înseamnă felul în care selectăm de comun acord ce anume să tăiem şi ce să păstrăm. Cooperarea se referă la ce trebuie să facem împreună pentru a oferi capabilităţi la nivel multinaţional, care în mod normal ar fi prea scumpe pentru mulţi dintre noi, luaţi separat. Specializarea înseamnă ca aliaţii să-şi coordoneze mai îndeaproape planurile astfel încât să se poată concentra pe ce poate face fiecare cel mai bine şi să contribuie efectiv la capabilităţile de care este nevoie pentru a atinge ţelurile NATO.

În alocuţiunea sa, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a declarat că România urmăreşte atingerea standardelor armatelor statelor membre NATO şi susţinerea reformei cu resurse financiare corespunzătoare conform cadrului financiar de austeritate". Totodată, domnia sa a adăugat faptul că iniţiativa Smart Defence a secretarului general al NATO este binevenită în actuala realitate economică şi militară şi că, pentru a nu irosi resursele, este necesar să se asigure convergenţa unor iniţiative şi procese ca Smart Defence.

Seminarul „Smart Defence and Defence Investment” este una dintre cele mai importante manifestări organizate de către Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” în acest an, care a reuşit prin nivelul înalt de reprezentare, să determine implicarea responsabilă, informată şi coerentă a celor trei medii interesate direct în implementarea conceptului Smart Defence, deschizând astfel orizontul apărării inteligente pentru România.

 

 

 back