Banner Banner Banner

  

 

 

 

CONCURSUL NAŢIONAL „NICOLAE TITULESCU”

- DREPT UMANITAR şi DREPTUL REFUGIAŢILOR -

     Ediţia a VI a, 8 – 10 decembrie 2013


COMUNICAT


În perioada 8 – 10 decembrie 2013 va avea loc cea de a şasea ediţie a concursului naţional  inter-universitar de drept internaţional umanitar şi dreptul refugiatilor, „Nicolae Titulescu”.

Concursul, este o iniţiativa a Centrului de Studii de Drept Umanitar al Universităţii Nicolae Titulescu, şi este organizat în parteneriat cu: Agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi reprezentanţa în România (UNHCR), Societatea Naţională de Cruce Roşie România (SNCRR), Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU) şi Centrul de Drept Internaţional Umanitar din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (CDIU), care asigură şi secretariatul permanent al Comisiei (CNDIU).

Ca în anii precedenţi, juriul competiţiei este format din specialişti în domeniul dreptului umanitar şi al dreptului refugiaţilor de la Centrul de Drept Internaţional Umanitar al Armatei, UNHCR România, Crucea Roşie Româna precum şi experţi independenţi în acest domeniu. Concursul beneficiază şi de sprijinul organizatoric şi financiar al Societăţii Civile de Avocaţi Cunescu, Balaciu, Asociaţii.

Fiecare echipă participantă este formată din 3 studenţi şi un cadru didactic coordonator. Aceştia vor participa la probe tematice pe parcursul a 3 zile. În finală, care va avea loc pe data de 10 decembrie la Casa Naţiunilor Unite din Bucureşti, cele mai bine pregatite echipe îşi vor disputa premiul cel mare „Bene Merenti”.

 Se vor mai acorda premiul „Nicolae Titulescu” pentru cel pentru cel mai bun orator şi premiul „Vox Populi” pentru echipa care demonstrează cea mai mare coeziune între membrii precum şi capacitatea de a socializa cu ceilalţi concurenţi.

Deasemenea, un juriu internaţional va acorda la secţiunea  mai nou creată a concursului – premiul Vespasian V. Pella pentru cel mai bun eseu pe o tema data.

Concursul este primul şi singurul de acest gen organizat în România şi în limba română, el având şi un element internaţional dat fiind faptul că în ultimii ani a participat şi o echipă din Republica Moldova.

Concursul  testează abilităţile de soluţionare juridică a unei situaţii internaţionale de criză, prin metoda interactivă a simulării unei realităţi ce presupune utilizarea unor cunoştinţe aprofundate de drept internaţional public, drept internaţional umanitar, dreptul refugiaţilor, drepturile omului.