Banner Banner Banner

 


Vizita domnului general Patrick de Rousiers, preşedintele Comitetului Militar

 al Uniunii Europene, la Universitatea Naţională de Apărare Carol I”

 

 Vineri, 21 martie 2014, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a avut loc vizita preşedintelui Comitetului Militar al Uniunii Europene – domnul general Patrick de Rousiers.

După primirea delegaţiei de comandantul (rectorul) universităţii, domnul general de flotilă aeriană prof.univ.dr. Gabriel–Florin Moisescu, generalul Patrick de Rousiers a susţinut o prezentare în Aula universităţii, abordând câteva aspecte generale privind politica de securitate şi apărare comună, promovarea Uniunii Europene ca actor global, provocările cu care ne confruntăm în prezent, poziţia României în cadrul politicii de securitate şi apărare comună, precum şi câteva perspective de viitor.

În discursul domniei sale, preşedintele Comitetului Militar al Uniunii Europene a subliniat importanţa întâlnirii cu studenţii şi cursanţii care studiază domeniul securităţii şi apărării, în vederea armonizării şi înţelegerii fenomenelor care se petrec la nivelul Uniunii Europene în direcţia politicii de securitate şi apărare comună.

Este extrem de necesar să împărtăşim ideile şi informaţiile pe care le deţinem şi să acţionăm împreună pentru rezolvarea problemelor. Şi, în acest context, doresc să mulţumesc leadershipului din România pentru implicarea de care a dat dovadă de la momentul integrării în Uniunea Europeană şi până în prezent, a precizat generalul Patrick de Rousiers.

La această expunere au participat atât studenţii şi cursanţii Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, cât şi un grup de studenţi ai Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative din Bucureşti.

Generalul Patrick de Rousiers s-a născut în Franţa, la Dijon, la 11 mai 1955. Şi-a început cariera militară în anul 1975, la Academia Forţelor Aeriene din Franţa. De-a lungul timpului, a îndeplinit mai multe funcţii, atât pe teritoriul naţional, cât şi în cel internaţional, participând la 76 misiuni de luptă în teatrele de operaţii. În anul 2002 a fost promovat la gradul de general de brigadă şi desemnat asistent al locţiitorului şefului Statului Major al Apărării.

A fost numit, în 2008, reprezentant militar francez în cadrul Comitetului Militar al Uniunii Europene, iar din 2009, a deţinut simultan şi poziţia de reprezentant al Franţei în cadrul Comitetului Militar al NATO. În 2010 a fost înălţat la gradul de general şi numit inspector general al Forţelor Armate Franceze, iar din anul 2012 deţine funcţia de preşedinte al Comitetului Militar al Uniunii Europene.

 

 

 

   back