Banner Banner Banner

 


Eveniment ştiinţific de amploare

La Universitatea Naţională de Apărare Carol I”

 

  Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a lansat începând cu anul 2005, iniţiativa ştiinţifică Strategii XXI, care are ca obiectiv crearea cadrului adecvat pentru diseminarea rezultatelor cercetării ştiinţifice, precum şi stabilirea şi consolidarea unor parteneriate cu instituţii de învăţământ şi cercetare, militare şi civile, din ţară şi din străinătate

Astfel, în zilele de 10 şi 11 aprilie 2014, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” a găzduit Conferinţa Ştiinţifică Internaţională Strategii XXI - „Schimbări strategice în securitate şi în relaţiile internaţionale”, desfăşurată sub patronajul Facultăţii de securitate şi apărare şi al Şcolii doctorale. Plenul lucrărilor a fost deschis joi, 10 aprilie 2014, ora 10.00, de domnul general de flotilă aeriană prof. univ. dr. Gabriel-Florin Moisescu, comandantul (rectorul) Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

Manifestarea a oferit, ca în fiecare an, cadrul academic adecvat pentru schimbul de idei, exprimarea opiniilor şi comunicarea celor mai noi rezultate ale cercetării în domeniul securităţii, relaţiilor internaţionale, fenomenului militar contemporan, precum şi în alte domenii conexe acestora.

O primă idee care a stat la baza dezbaterilor între moderatori și autor, pe de o parte, cât și între ceilalți participanți la eveniment, pe de altă parte a fost situația actuală din Ucraina, în special anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă și revoltele recente din zona de est a Ucrainei (Kharkov, Dnipropetrovsk, Lughansk), precizându-se faptul că un posibil conflict armat este exclus.

Participanţii au fundamentat ştiinţific opiniile avute cu accent pe situaţia creată în jurul Crimeei, fiind analizate şi aspectele economice, politice, militare şi de drept internaţional care vizează această situaţie aflată în vecinătatea apropiată a României.

O altă discuţie interesantă a fost despre Paralelismul între teoria războiului și teoria  picturii bazată pe presupunerea lui Clausewitz. Lucrarea prezentată de către Carola Frey, Paralelismul  dintre teoria războiului și teoria  picturii bazată pe presupunerile lui Clausewitz, a adus în discuție elemente conceptuale actuale şi extrem de interesante, îmbinând viziunea liderului militar în proiectarea acțiunilor militare și reprezentarea grafică a diferitelor scene ale războiului de către  pictor.

În cadrul panelului de Comunicare publică şi interculturală şi securitatea socială, comunicările au cuprins subiecte centrate pe aspecte ale comunicării interculturale şi a mecanismelor specifice acesteia care pot influenţa securitatea pe toate palierele şi dimensiunile sale. Astfel, dezbaterile au avut în vedere legătura dintre media şi arhitectura informaţională a securităţii şi limitele libertăţii de exprimare în condiţii de insecuritate.

O altă secţiune actuală şi dezbătută din agenda conferinţei a fost cea a Sistemelor Informaţionale, care a cuprins comunicări privind procesul de intelligence strategic şi rolul acestuia în realizarea strategiilor de securitate, elaborarea produselor de intelligence şi consecinţele în cadrul mai larg al dezvoltării cunoaşterii. Aici s-a beneficiat de importante contribuţii ştiinţifice, în special de nivel tehnic, fiind atinse subiecte precum cyber security, cloud technology şi aplicaţii ale acestora în cadrul arhitecturii de comunicaţii aflate în spijinul operaţiilor de luptă în teatre de operaţii precum cel din Afganistan.

Evenimentul ştiinţific organizat de Facultatea de securitate şi apărare şi Şcoala doctorală a reunit personalităţi din diferite medii profesionale cu preocupări în domeniul securităţii, apărării şi al relaţiilor internaţionale, cercetători ştiinţifici, cadre didactice universitare, specialişti şi studenţi, atât din ţară cât şi din străinătate, precum şi diplomaţi militari acreditaţi la Bucureşti.

 

 

   back