Banner Banner Banner

 


Vizita la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”

a şefului Statului Major General al Forţelor Armate Portugheze

 

În data de 07.05.2014, Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” a primit vizita şefului Statului Major General al Forţelor Armate Portugheze, domnul general Artur Neves Pina Monteiro.

Cuvântul de bun-venit a fost adresat de comandantul (rectorul) Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, domnul general de flotilă aeriană prof.univ.dr Gabriel-Florin Moisescu, care a prezentat, pe scurt, cariera militară a domnului general Artur Neves Pina Monteiro.

Şeful Statului Major General al Forţelor Armate Portugheze a susţinut în cele ce au urmat, expunerea cu tema : „O privire în percepţia de apărare portugheză”, pentru studenţii şi masteranzii instituţiei noastre.

În cadrul întrevederii, şeful Statului Major General, domnul general-locotenent Ştefan Dănilă, a prezentat câteva idei privind situaţia de securitate din zonă, precum şi importanţa solidarităţii Alianţei Nord-Atlantice în actualul mediu de securitate.

La finalul vizitei, şeful Statului Major General al Forţelor Armate Portugheze a semnat în Cartea de Onoare a Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.

Domnul general Artur Neves Pina Monteiro este în prezent şef al Statului Major General al Forţelor Armate Portugheze, fiind pus în funcţie la 7 februarie 2014, prin decret prezidenţial.

În perioada de început a carierei sale, din 1974 până în 1985, a activat în mai multe unităţi militare ale Armatei, cum ar fi Şcoala de Infanterie din Ponte Delgada, Azores.

De asemenea, a deţinut mai multe atribuţii în cadrul Biroului Şefului Statului Major al Forţelor Terestre, din 1986 pâna in 1988 si din 1998 pana in 1999. In acelaşi timp a fost lector in disciplina  Tactică (1988) si Strategie (1991-1996) la Colegiul Întrunit de Stat Major şi Colegiul de Război. Din anul 1994 până în 1995 a activat ca asistent militar al ministrului apărării naţionale pentru relaţii externe ale apărării. 

Ca si general-maior, din anul 2003 pana în anul 2006, a activat ca Şef de cabinet al Şefului de Stat Major al Forţelor Armate. Mai târziu, din 2006 până în 2007 a fost şeful de cabinet al Şefului Apărării.

Ca general-locotenent, între anii 2007-2009 a ocupat funcţia de Comandant al Forţelor Terestre Operaţionale şi a fost reprezentant militar al Comitetelor Militare din cadrul NATO şi UE.

Domnul general Pina Monteiro a absolvit Colegiul Întrunit de Stat Major şi Colegiul de Război şi a urmat un Curs avansat al ofiţerilor de infanterie în SUA şi un Curs de stat major în Brazilia.

Printre decoraţiile sale se număra Gradul de Cavaler si Ofiţer al Ordinului Militar Avis, trei medalii de aur şi trei de argint pentru Servicii Deosebite, Crucea Sfântului George, Medalia D. Afonso Henriques, Medalia de Pace a Republicii Federale Brazilia, Medalia comemorativa a NATO pentru Bosnia - Hertegovina, Medalia comemorativa a Franţei pentru Bosnia-Hertegovina şi gradul de ofiţer al Ordinului National al Legiunii de Onoare, acordat de către preşedintele Republicii Franceze.

 

 

   back