Banner Banner Banner

 


Seminarul „Incriminarea încălcărilor grave şi a violărilor serioase

ale Dreptului Internaţional Umanitar  în lumina Codului  penal român în vigoare”


Centrul  de Drept Internaţional Umanitar (CDIU) al Universităţii Naţionale de  Apărare „Carol I", în colaborare cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România şi cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi–reprezentanţa în România, a organizat în data de 14 mai 2014, Seminarul „Incriminarea încălcărilor grave şi a violărilor serioase ale Dreptului Internaţional Umanitar  în lumina Codului  penal român în vigoare”. 

Evenimentul a fost prilejuit de sărbătorirea la data de 14 mai, pentru prima oară în România, a  Zilei Dreptului Internaţional Umanitar, stabilită prin Legea nr.177 din 13 iunie 2013 şi prin intrarea în vigoare la 1 februarie 2014 a Codului penal român, care implementează Statutul Curţii Penale Internaţionale.

«Sperăm ca evenimentul ştiinţific de astăzi să reprezinte începutul unei serii de evenimente special destinate cunoaşterii şi promovării dreptului internaţional umanitar şi a zile dreptului internaţional umanitar în România» a precizat în cuvântul de deschidere, comandantul (rectorul) Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, domnul general de flotilă aeriană prof.univ.dr. Gabriel-Florin Moisescu.

În cadrul seminarului au susţinut prezentări reprezentanţi din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Societatea Naţională de Cruce Roşie România, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi – reprezentanţa în România, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Universitatea Nicolae Titulescu, Universitatea Româno-Americană, creându-se astfel cadrul academic adecvat pentru schimburile de idei şi comunicarea celor mai noi rezultate ale cercetării ştiinţifice în domeniul dreptului internaţional umanitar.

Activitatea a reunit consilieri juridici din Ministerul Apărării Naţionale, cadre didactice şi cercetători ştiinţifici din instituţii de învăţământ şi cercetare militare şi civile, precum şi reprezentanţi ai organismelor neguvernamentale.

Mulţumim tuturor participanţilor! 

 

 

 

 

 

   back