Banner Banner Banner

 

 

ATELIERUL DE LUCRU PENTRU TINERII STRATEGI

„Geopolitică şi geostrategie românească – tradiţie şi modernitate”

29 mai 2014

 

Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate (CSSAS) din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” a organizat în data de 29 mai 2014, prima ediţie a Atelierului de lucru pentru tinerii strategi „Geopolitică şi geostrategie românească–tradiţie şi modernitate”. Acest tip de evenimente se adaugă portofoliului de manifestări ştiinţifice ale CSSAS, unde sunt deja incluse un seminar şi o conferinţă internaţionale, bine cunoscute în rândul celor cu preocupări academice în sfera securităţii şi apărării.

Seria atelierelor de lucru deschisă joi, 29 mai, la sediul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, este o cale prin care echipa de cercetători din cadrul CSSAS şi-a propus să consolideze rezultatele deja obţinute de-a lungul unui deceniu de experienţă.

Astfel, începând cu anul acesta, CSSAS va organiza două ateliere de lucru în fiecare an. Primul dintre ele este cel deja menţionat, iar cel de-al doilea este dedicat geoeconomiei şi va aborda problema tendinţelor geoeconomice post-criză, urmând să aibă loc pe 25 septembrie.

Atât atelierul de lucru pentru tinerii strategi, cât şi cel dedicat analizei aspectelor geoeconomice au fost gândite astfel încât să servească necesitatea de a avea o deschidere mai accentuată către mediul academic şi ştiinţific civil, continuând, în acelaşi timp, cooperarea tradiţională cu instituţiile din domeniul securităţii şi apărării.

Aşadar, aceste workshopuri sunt menite să constituie veritabile forumuri de dezbatere, care să reunească deopotrivă specialişti civili şi militari, în scopul furnizării unui cadru de îndrumare şi schimb de opinii cu experţii deja consacraţi pentru tinerii cu preocupări în aceste domenii.

În acest an, participanţii care s-au înscris la lucrările atelierului au beneficiat de prelegerile unor personalităţi din mediul militar şi civil, cu experienţă practică şi teoretică, în domeniul geopoliticii şi geostrategiei – dl. consilier prezidenţial conf. univ. dr. Iulian Chifu, dl. gl. (r.) conf. univ. Constantin Degeratu, dl. gl.-lt. (r.) dr. Virgil Bălăceanu, dl. gl. bg. (r.) CS I Gheorghe Văduva, dl. gl. bg. (r.)  prof. univ. Constantin-Gheorghe Balaban, dl. conf. univ. dr. Florin Diaconu, dl. dr. Răzvan Buzatu.

Geopolitica Zonei Extinse a Mării Negre după criza ucraineană a constituit unul dintre cele mai importante subiecte abordate de către invitaţii de marcă la acest workshop. Problematica a fost deschisă chiar de către consilierul prezidenţial Iulian Chifu, acesta evidenţiind nu doar aspecte legate de relaţia dintre Moscova şi Kiev, ci şi de impactul crizei ucrainene din 2014 asupra politicii externe a UE şi a NATO. Discuţia a fost continuată de către dl. general (r.) Constantin Degeratu, prelegerea dumnealui concentrându-se asupra relaţiei dintre Rusia şi NATO, plecând de la evoluţiile post Război Rece şi până în prezent. O intervenţie interesantă, în acest sens, a aparţinut şi generalului de brigadă (r.) Constantin-Gheorghe Balaban, care a abordat criza din Ucraina din perspectiva intereselor strategice ale unor mari actori precum SUA, UE, NATO şi Rusia.

De asemenea, general-locotentul (r.) Virgil Bălăceanu a prezentat unul dintre cele mai recente evenimente în plan geopolitic, în care România joacă un rol cheie – Grupul de la Craiova. Acest subiect a fost abordat în paralel cu apartenenţa României la Grupul de la Vişegrad, domnia sa evidenţiind, deopotrivă, avantaje şi dezavantaje ale participării ţării noastre la aceste iniţiative de cooperare.

Deşi relevanţa şi impactul major al evenimentelor ce se petrec de la începutul acestui an în Ucraina au făcut ca acest subiect să fie, practic, imposibil de ocolit şi ignorat de către toţi invitaţii, analizele geopolitice şi geostrategice de actualitate s-au împletit cu cele de natură istorică. Astfel, evoluţiile, precum şi aspectele constante în practica geostrategică românească au fost abordate în discursul conf. univ. Florin Diaconu, precum şi în cel al generalului de brigadă (r.) Gheorghe Văduva.

Importantă a fost şi intervenţia domnului Răzvan Buzatu, care valorificând o bogată expertiză în planul afacerilor internaţionale, şi-a prezentat viziunea asupra naturii şi modului de funcţionare a sistemului global.

Fiecare dintre aceste intervenţii a fost urmată de întrebări din partea tinerilor participanţi la acest eveniment, lucrările atelierului având un pronunţat caracter interactiv, constituindu-se astfel într-un veritabil forum de discuţii.

De asemenea, paginile numărului 3/2014 al revistei Impact Strategic vor găzdui prelegerile personalităţilor care au participat la acest eveniment, astfel încât analizele extrem de pertinente, bine informate, rod al cunoaşterii teoretice, cât şi practice, să poată fi consultate de un număr cât mai mare de specialişti şi viitori specialişti în acest domeniu.

 

 

 

 

   back