Banner Banner Banner

 


Prelegere a unor oficiali americani la UNAp “Carol I”

 

Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" a găzduit marţi, 18 noiembrie 2014 prelegerile pe tema securităţii internaţionale şi apărării împotriva rachetelor balistice susţinute de Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională şi de Frank Rose, adjunctul Secretarului de Stat pentru politica spaţială şi de apărare, din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Plenul discuţiilor a fost deschis de comandantul (rectorul) Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I", general de flotilă aeriană prof.univ.dr. Gabriel-Florin Moisescu, care a dat apoi cuvântul secretarului de stat Bogdan Aurescu.

Subsecretarul de stat american Rose Gotemoeller a evidenţiat în cadrul prelegerii domniei sale, importanţa pe care SUA o atribuie cooperării cu România în domeniul securităţii internaţionale şi al apărării împotriva rachetelor balistice. Oficialul american s-a referit la eforturile americane în domeniul controlului armamentelor, cu accent asupra ameninţărilor legate de proliferarea armelor nucleare şi riscurile dobândirii acestora de către actori non-statali pe fondul recrudescenţei fenomenului terorist. De asemenea, a evidenţiat obiectivul american pentru reducerea armamentului nuclear. Răspunzând la întrebări, Rose Gottemoeller a subliniat angajamentul SUA pentru consolidarea apărării colective a NATO şi în special a Aliaţilor estici, inclusiv România.

La rândul său, adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica spaţială şi de apărare, Frank Rose, a reafirmat ataşamentul american pentru dezvoltarea în termen a Facilităţii de apărare împotriva rachetelor de la Deveselu. Vorbind despre cooperarea cu partea română în negocierea şi punerea în aplicare a Acordului în domeniul apărării antirachetă din 2011, Frank Rose a menţionat că "nu am fi putut avea un partener mai bun ca România". A reiterat la rândul său că SUA este determinată să continue să sprijine România în efortul de consolidare a securităţii naţionale şi Aliate.

Atât Rose E. Gottemoeller, subsecretar de stat al SUA pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, cât şi Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica spaţială şi de apărare, se află în România pentru a participa la Conferinţa Multinaţională şi Expoziţia în domeniul Apărării împotriva Rachetelor Balistice, organizată de Agenţia SUA pentru Apărare împotriva rachetelor balistice şi găzduită de România (prin MAE), precum şi pentru a discuta cu partea română căi de aprofundare a cooperării pe linie de securitate, in cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state. 

La dezbaterea pe teme de securitate internaţională şi apărare împotriva rachetelor balistice au fost prezenţi studenţi şi cursanţi din cadrul universităţii, reprezentanţi ai mediului academic de specialitate şi mass-media.

 

  

 

   back