Banner Banner Banner

Concursul interuniversitar de drept umanitar şi dreptul refugiaților

„Nicolae Titulescu” - ediţie aniversară

8 – 10 decembrie 2017

 

Centrul de Studii de Drept Umanitar al Universităţii Nicolae Titulescu din Bucureşti în parteneriat cu Centrul de Drept Internaţional Umanitar din Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) – Reprezentanţa în România, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar, Societatea de Avocaţi Cunescu, Balaciu&Asociaţii şi Sima–Students in Moots Assocation, vor organiza concursul de drept umanitar şi dreptul refugiaţilor „Nicolae Titulescu”, în perioada 08 – 10.12.2017.

Evenimentul, unic de acest gen la nivel naţional, se află la ediția aniversară, având în vedere că prima desfășurare a acestuia a avut loc în anul 2007.

Cele șase echipe din patru universităţi înscrise anul acesta, fiecare formată din trei studenţi şi un cadru didactic coordonator, vor participa pe parcursul a trei zile la cele mai interesante probe tematice. Şi în acest an, probele se vor desfăşura într-un scenariu care implică şi cadrele didactice coordonatoare ale echipelor, alături de membrii juriului şi concurenţi, în contextul abordării unor situaţii de actualitate ce intră sub incidenţa conceptelor de drept internaţional umanitar şi dreptul refugiaţilor.

Pentru prima dată, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” va fi reprezentată în concurs de două echipe formate din studenţii de la programul de studii securitate şi apărare, ciclul de studii licenţă - anul II şi anul III.

Deschiderea ediţiei aniversare a concursului şi desfăşurarea primei zile de concurs vor avea loc la sediul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, în data de 08.12.2017, în Sala Senatului instituției noastre. În cadrul finalei organizată la sediul Societăţii de Avocaţi Cunescu, Balaciu&Asociaţii în data de10 decembrie 2017, cele mai bine pregătite echipe îşi vor disputa premiul cel mare „Bene Merenti”. Vor fi acordate premiile „Nicolae Titulescu” pentru cel mai bun orator şi „Vox Populi” pentru echipa care demonstrează cea mai mare coeziune între membrii, precum şi capacitatea de a socializa cu ceilalţi concurenţi. Totodată, anul acesta se va acorda un premiu şi la secțiunea a doua a concursului – premiul „Vespasian V. Pella” - pentru cel mai bun eseu pe o temă dată.

Juriul competiţiei este format din specialişti în domeniul dreptului internaţional umanitar şi al dreptului refugiaţilor de la Centrul de Drept International Umanitar şi de la Facultatea de securitate şi apărare - structuri din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, UNHCR România, Crucea Roşie Româna, precum şi experţi independenţi în aceste domenii.

Dorim succes tuturor participanţilor!

 

   back