Banner Banner Banner

                                                                                                                                                                                    

                                                                                                       

 Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

câștigătoarea concursului naţional de drept umanitar şi dreptul refugiatilor „Nicolae Titulescu”

 

În perioada 8–10 decembrie 2017 a avut loc ediţia aniversară a concursului naţional interuniversitar de drept umanitar şi dreptul refugiaţilor „Nicolae Titulescu”.

Concursul a fost organizat prin parteneriatul mai multor instituţii şi organizaţii, astfel: Centrul de Studii de Drept Umanitar al Universităţii Nicolae Titulescu din Bucureşti, Centrul de Drept Internaţional Umanitar din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Înaltul Comisariat al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) Reprezentanţa în România, Crucea Roşie Română, Comisia Naţională de Drept Umanitar, Societatea de Avocaţi Cunescu, Balaciu & Asociaţii şi Sima – Students in Moots Assocation.     

La concurs au participat cinci echipe care au reprezentat trei universităţi, fiecare echipă fiind formată din trei studenţi şi un cadru didactic coordonator, concurenţii fiind supuşi la cele mai interesante probe tematice. Cele trei universităţi au fost Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” reprezentată de două echipe formate din studenţii de la programul de studii securitate şi apărare, ciclul de studii licenţă - anul II şi anul III, Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucureşti reprezentată de două echipe şi Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” din Republica Moldova.

Deschiderea concursului şi desfăşurarea primei zile de concurs – proba referitoare la dreptul internaţional umanitar, din data de 8 decembrie 2017, au avut loc  la sediul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”. În deschiderea concursului au fost rostite alocuţiuni de prorectorul pentru cercetare științifică al Universităţii Naţionale de Apărare Carol I”, domnul colonel prof. univ. dr. Iulian MARTIN şi de reprezentatul Comitetului Internaţional de Cruce Roşie – delegaţia din Moscova, doamna Tatyana JOLIVET.   

Proba cu privire la dreptul refugiaţilor şi proba III bis s-au desfăşurat în data de 9 decembrie 2017, la sediul  Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România.    

Şi în acest an, probele s-au desfăşurat într-un scenariu de poveste, inspirat din seria Războiul Stelelor, în care au fost implicaţi atât membrii juriului, cât şi concurenţi, în contextul abordării unor situaţii de actualitate despre conceptele de drept internaţional umanitar şi dreptul refugiaţilor.

Astfel, la sfârşitul celor două zile de concurs echipele finaliste au fost echipele Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, formate din studenţii Roxana Alexandra Minghir, Denisa Ioana Dandoczi, Bianca Boglis, Ioana Dospinescu, Anda Draga şi Cristian Istrate, coordonaţi de lt.col. conf. univ. dr. Marius Valeriu PĂUNESCU.           

În finala, ce a avut loc pe data de 10 decembrie 2017 la sediul Societăţii de Avocaţi Cunescu, Balaciu & Asociaţii, cele mai bine pregătite echipe şi-au disputat premiul cel mare „Bene Merenti”, acesta fiind câştigat de echipa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, formată din Ioana Dospinescu, Anda Draga şi Cristian Istrate. Ca şi la ediţiile trecute s-au acordat premiul „Nicolae Titulescu” pentru cel mai bun orator, premiu acordat studentei Ramona Vidican de la Universitatea „Nicolae Titulescu”, precum şi premiul „Vox Populi” pentru echipa care a demonstrat cea mai mare coeziune între membri, precum şi capacitatea de a socializa cu ceilalţi concurenţi, acest premiu fiind acordat echipei de la Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” din Republica Moldova.

Totodată, Înaltul Comisariat al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi - Reprezentanţa în România a acordat un premiu echipei care a dovedit că este cea mai bună în proba referitoare la dreptul refugiaţilor. Premiul constă în oferirirea efectuării unui stagiu de practică la sediul acestei instituţii, iar acesta a  fost acordat tot echipei Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, care a câştigat şi premiul cel mare.        

Ca şi în anii precedenţi, juriul competiţiei a fost format din specialişti în domeniul dreptului internaţional umanitar şi al dreptului refugiaţilor de la Centrul de Drept Internațional Umanitar şi Facultatea de securitate şi apărare, structuri din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucureşti, Înaltul Comisariat al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi - Reprezentanţa în România, Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar, precum şi experţi independenţi în aceste domenii de la Societatea de Avocaţi Cunescu, Balaciu & Asociaţii.

La sfîrşitul celor trei zile de concurs opinia unanimă a juriului a fost aceea că, an de an, în rândul studenţilor există preocuparea de cunoaştere şi de pregătire a acestora în domeniile dreptului internaţional umanitar şi dreptul refugiaţilor, anul acesta juriul fiind plăcut impresionat de pregătirea tuturor echipelor care au participat în concurs. Astfel, putem concluziona că prin organizarea acestui concurs, unic la nivel naţional, organizatorii şi-au atins scopul, şi anume, acela de a face să fie cunoscute şi aprofundate normele şi regulile de drept internaţional umanitar şi dreptul refugiaţilor, precum şi de a deschide calea unor viitori specialişti în aceste domenii.    

Felicitări tuturor participanţilor!

 

 

   back