Banner Banner Banner

                                                                                  

Conferința științifică internațională STRATEGII XXI

cu tema „ROMÂNIA CENTENAR”

 

Colegiul Național de Apărare din Universitatea Națională de Apărare „Carol I” a organizat marți, 26 iunie 2018, Conferința științifică internațională STRATEGII XXI cu tema „ROMÂNIA CENTENAR”, la sediul instituției noastre.

Activitatea a marcat, prin activități de cercetare științifică specifice, sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, în cadrul unei secțiuni speciale cu tema „1 Decembrie 1918” – 100 de ani de la făurirea statului național unitar.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: șeful Colegiului Național de Apărare, doamna colonel prof.univ.dr. Doina Mureșan, comandantul (rectorul) Universității Naționale de Apărare „Carol I”, domnul general de brigadă prof.univ.dr. Gheorghe Calopăreanu, secretarul general al Ministerului Apărării Naționale, domnul Codrin-Dumitru Munteanu, vicepreședintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, domnul Bogdan-Ionel Rodeanu și vicepreședintele Academiei Române, domnul academician Răzvan Theodorescu.

După deschiderea oficială și alocuțiunile personalităților invitate a avut loc o sesiune solemnă – România Centenar, moment în care au luat cuvântul: domnul cercetător științific gr. I dr. Petre Otu, directorul adjunct la Institutului pentru studii politice de Apărare și Istorie Militară, domnul profesor univ. dr. Alin Ciupală, reprezentant al Universității București și domnul prof.univ.dr. Ion Giurcă, din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”.

Sesiunea solemnă a fost urmată de proiecția filmului Unirea cea Mare, realizat de Studioul cinematografic al Armatei. 

Tot cu prilejul acestei manifestări științifice, Colegiul Național de Apărare a lansat volumul emblematic - România „Centenarul Marii Uniri”, realizat cu sprijinul Editura Paideia, o enciclopedie cu fotografii și evenimente din perioada Marii Uniri.

În continuare, participanții au vizitat expoziția de fotografie pe hârtie manuală „Cultură și identitate națională – România Centenar” al Editurii Paideia, standul Editurii Universității Naționale de Apărare „Carol I”, al Editurii Paideia și al Editurii Militare, în Holul de onoare al instituției noastre .

„ROMÂNIA CENTENAR” s-a constituit într-o platformă academică pentru schimburile de idei, exprimarea opiniilor și comunicarea celor mai noi rezultate ale cercetării în cadrul a trei secțiuni distincte: „1 Decembrie 1918” – 100 de ani de la făurirea statului național unitar, „România în sistemul relațiilor internaționale la o sută de ani de la Marea Unire” și „Dinamica securității naționale și internaționale în anul Centenarului României”.

La acest eveniment au participat personalități din sfera științifică, politică, militară și absolvenți ai Colegiului Național de Apărare. 

 

 

 

   back