Universitatea Nationala de Aparare „Carol I” – partener in reteaua de excelenta

 

Universitatea Nationala de Aparare „Carol I” a devenit o institutie de invatamant superior militar „de varf”, care pregateste cei mai inalti responsabili, lideri si experti, militari si civili, pentru indeplinirea atributiilor unor functii de conducere si expertiza in domeniile apararii si securitatii nationale.

Plecat de la o simpla idee, in urma cu 4 ani si continuat ca o directie de cercetare, sistemul pentru invatamant distribuit avansat la distanta (Advanced Distributed Learning) dezvoltat in cadrul Universitatii Nationale de Aparare „Carol I”, sub coordonarea lt. col. prof. univ. dr. Ion Roceanu, a primit recent cea mai inalta recunoastere a performantei.

La 30 ianuarie 2009  a fost semnat memorandumul de cooperare intre Universitatea Nationala de Aparare „Carol I” si Programul Advaced Distributed Learning (ADL) Co-Laboratory din cadrul Departamentului Apararii al Statelor Unite. Prin acest memorandum, Departamentul pentru Invatamant Distribuit Avansat la Distanta (D.I.D.A.D.) i se recunosc performantele in domeniu si primeste calitatea de partener in reteaua de excelenta ADL Partenership Network. Este de remarcat faptul ca in aceasta retea sunt in prezent numai 6 membri din afara SUA. Meritul specialistilor Universitatii Nationale de Aparare „Carol I” este cu atat mai mare cu cat in Europa, numai Marea Britanie si Norvegia au obtinut o astfel de acreditare si recunoastere. (http://www.adlnet.gov/colabs/romania/index.aspx).

La acest moment, prin D.I.D.A.D. se deruleaza mai multe programe de studii la distanta si sunt asigurate servicii educationale on-line pentru masterat, doctorat, invatarea limbilor straine, precum si accesul la biblioteca virtuala. De la infiintare si pana acum au beneficiat de aceste servicii educationale on-line mai mult de 3000 de utilizatori, atat din institutiile cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, cat si din societatea civila. In acelasi timp cu derularea activitatii didactice on-line, D.I.D.A.D. este implicat in mai multe proiecte de cercetare stiintifica pe plan national si international, care au condus la realizari tehnice si de cunoastere, apreciate de comunitatile academice din Romania, Europa si NATO. O alta preocupare constanta a colectivului condus de lt. col. prof. univ. dr. Ion Roceanu este aceea de a realiza continutul educational in format electronic standardizat destinat pregatirii continue a personalului armatei. Aceste realizari dar si contributiile concrete aduse dezvoltarii sistemelor ADL si NATO, au facut ca cel mai important organism cu rol in cercetare-dezvoltare si standardizare in domeniul eLearning, sa invite partea romana sa devina partener si sa participe astfel, la efortul stiintific comun de a promova calitatea si interoperabilitatea in acest domeniu.

Continutul memorandului, dar si informatii suplimentare pot fi gasite la adresa http://adl.unap.ro