Sesiunea de comunicări științifice „STRATEGII XXI”

 

 

Universitatea  Națională de Apărare „Carol I” a organizat în zilele de 15 și 16 aprilie a.c. cea de-a VI-a ediție a Sesiunii anuale de comunicări științifice cu participare internațională: “STRATEGII XXI” cu tema „Securitate și apărare europeană în contextul crizei economico-financiare”.

În cuvântul de deschidere, comandantul (rectorul) Universității Naționale de Apărare „Carol I”, generalul-locotenent prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, a precizat: „Este o mândrie pentru instituția noastră să vedem că la această activitate sunt atât de mulți participanți, peste 700 de cadre didactice, cercetători, personalități în domeniu, din peste 15 state, care vor expune o tematică deosebit de generoasă și de complexă, cuprinzând operații de stabilitate și sprijin, problemele geopolitice și geostrategice într-o lume globalizată precum și efectele actuale ale crizei economice și financiare interne și internaționale”.
Prezent la manifestare, general de brigadă (r) prof. univ dr. Mihail Vasile Ozunu, Secretarul de Stat pentru Relația cu Parlamentul, Informare Publică și Creșterea Calității Vieții Personalului a subliniat „Importanța cercetării științifice este incontestabilă cu atât mai mult pentru o instituție de învățământ așa cum este Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. Indiferent de denumirile care le-a purtat de-a lungul timpului, este fără îndoială instituția de învățământ militar superior românesc cu cel mai înalt prestigiu și trebuie să rămână așa”.

Rectorul Universității Naționale de Apărare din Brno, Republica Cehă, general de brigadă (r) prof. dr. ing. Rudolf Urban, în cuvântul de deschidere, a menționat faptul că: „ subiectul conferinței Securitate și apărare europeană în contextul crizei economico-financiare, ne aduce în atenție soluții pentru rezolvarea provocărilor actuale. Cred că standardizarea, integrarea și interoperabilitatea pot deschide calea spre noi modalități prin care să ne îndeplinim misiunile. Avem la dispoziție, instrumente, structuri dar totul depinde de noi dacă vom putea descoperi metode de implementare, a noilor abordări, în condițiile economiei actuale”.

La sfârșitul lucrărilor în plen rectorul Universității Naționale de Apărare „Carol I” a decernat doamnei conf. univ. dr. Margareta BOACĂ, Premiul științific al Universității Naționale de Apărare „Carol I” pentru lucrarea Comunicarea interculturală în contextul proceselor de integrare europeană și euroatlantică, fiind catalogată cea mai bună lucrare științifică publicată în anul precedent, clasându-se pe locul I dintre cele 9 lucrări evaluate.

La activitate au participat reprezentanți ai unor universități și institute de cercetare din țară și din state precum Germania, Austria, Cehia, înalți oficiali și cadre de conducere din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Educației Cercetării, Tineretului și Sportului, Ministerul Administrației și Internelor precum și diplomați militari acreditați la București.

Universitatea Națională de Apărare „Carol I” a găzduit în aceeași perioadă standuri expoziționale de carte, armament și tehnică militară.